Connect with us

Keluarga

Macam mana dia l0mpat pagar.

Published

on

Kuala Lumpur: Kehilangan susspek utama bergelar Datuk Seri yang disiasat berhubung kes pengubahan wang hram sebaik dibebaskan Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia (SPRM) Isnin lalu menimbulkan seribu tanda tanya.

Malah, timbul tanda tanya adakah susspek yang menjadi dalang dan dikehendaki P0lis Diraja Malaysia (PDRM) itu dilarikan atau dibantu pihak tertentu.

Sehingga kini belum ada maklum balas berhubung kejadian berkenaan yang dikeluarkan PDRM dan SPRM walaupun ia hangat diperkatakan di med1a sos1al.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, kejadian aneh itu dibimbangi boleh menyebabkan kredibiliti PDRM dan SPRM dipertikai masyarakat.

“Apakah prosedur operasi standard (S0P) ketika penyerahan suspek dipatuhi sepenuhnya atau tidak?

“Seperti kes Macau Sc4m ini, PPIM sudah bawa bertahun-tahun. Apa jaminan kes ini diambil perhatian dan jaminan tidak lagi berlaku pada masa akan datang?

“Kita letak kepercayaan kepada penguat kuasa, tapi jika berlaku yang tidak betul, susahlah, apatah lagi individu disyaki terbabit dengan kes berprofil tinggi,” katanya.


NADZIM. FOTO Arkib NSTP

Nadzim berkata, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin juga perlu memberi perhatian kepada perkara itu ia boleh menjejaskan imej badan penguat kuasa yang diberi amanah besar.

“Bagaimana susspek boleh memanjat pagar dan mampu mengatur rancangan meloloskan diri selepas dibebaskan SPRM untuk proses reman PDRM?

“Ketika jangka masa penyerahan susspek kepada PDRM, kenapa tidak ada pengiring dan SOP yang dipatuhi? Ini mengundang keraguan.

“Kita berdepan kes peniipuan ratusan juta ringgit duit rakyat Malaysia dengan pembabitan pegawai tinggi pihak berkuasa. Saya harap ada penjelasan berhubung isu ini,” katanya.

Isnin lalu, susspek utama itu dikatakan berjaya meloloskan diri dengan memanjat pagar belakang bangunan SPRM di Putrajaya sebelum melarikan diri dengan sebuah kenderaan yang menunggunya di luar pagar.

Ketika kejadian, lelaki itu bersama tiga lagi susspek yang juga dalang utama kes peniipuan Macau Sc4m dan dua pegawai p0lis dalam proses diserah kepada PDRM untuk siasatan berhubung kegiatan judii dalam talian dan peniipuan Macau Sc4m.

LAPORAN Harian Metro, 9 Oktober lalu.

Keluarga

Smpai ht suami xnak jemput ank dr sekolh dan biarkan ank jln kaki. Hujan lg tu.

Published

on

By

assalamualaikum….masuk harini dah 5hari suami x balik…sbb sy suruh die keluar dr rumah sbb die bkn bapak bertanggungjawap.

sy mengasuh budak ,dalam sehari sy kena jemput anak2 sekolah dalam 3 kali…suami bdan beruniform..so kerja die ada siang dan malam…time off sy minta tlg jemput anak.

tp die bekeras xnak jemput alasan nak rest…padahal die baring main hp..smp snggup suruh anak jalan kaki n ckap anak dia suka menyusahkan dia.

tau x perasaan sy mcm mana …kecik ati sy,sy mngandungkan anak sy 9 bulan tau,tp bapak die boleh ckp menyusahkan die nk jmpt sekolah n sggp suruh jalan kaki last sy keluar jmpt anak tgh2 ujan lebat.

ni die mngajuk duduk rumah mak dia…ntah la..saya dah xrs ape bila suami kua dr rumah…xda rs nk pujuk dia…sy rs happy pulak bila die xda…idup dengan anak3..sy bab lain boleh lagi mngalah,tp bab anak3 sy sensitif.

cuba bygkan kalau anak sy jalan kaki,kene kejar anjing,kene culik…tp kenapa bapak die xda perasaan cmtu..sedih sgt sy.. bukan selalu sy minta tlg…darah daging die .

bia la Allah tentukan jodoh kami..bkn x cuba nak mengalah,tp bila fikir ape die buat kt sy n anak sy x jd mengalah..5 hari dia tgglkan sy dan anak3,xda dgr anak sulung sy asyik kene arah,kene marah.

klau bapak dia ada,asyik la kene mrh budak tu…tertekan anak sy tu…btl x tndakan sy ? sy dah penat sbnrnye.

Sber: krt

Continue Reading

Keluarga

Tidak mnyangka perbuatan anknya bersalam yg dianggap sebagai suka2 itu adalah salaman terakhir.

Published

on

By

Kuala Terengganu: “Pagi tadi ketika mengemas rumah, dia bersalam dengan saya dan tidak sangka ia adalah tanda perkara tidak baik berlaku kepadanya,” kata Nurul Emilia Ali, 34.

Nurul Emilia adalah ibu kepada Muhammad Aryan Difa Danish Mohd Azizul, 6, yang maut selepas terjatuh dari rumahnya di tingkap 15, Flat Ladang Gemilang Satu di sini.

Menurutnya, dia tidak menyangka perbuatan anaknya (bersalam) yang dianggap sebagai suka-suka itu adalah salaman terakhir apabila anak ketiga daripada empat beradik itu pergi meninggalkan keluarga buat selama-lamanya.

“Memang sedih dengan pemergiannya yang secara tiba-tiba, namun kami reda dan menerima qada dan qadar yang sudah ditetapkan Allah walaupun perit untuk menerimanya,” katanya ketika ditemui di pekarangan rumah myat Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini, hari ini.

Menurutnya, dia bersama anak bongsunya ke kedai di kawasan sekitar flat itu untuk membeli makanan.

Nurul Emilia berkata, kebiasaannya dia akan membawa kanak-kanak terbabit bersama ke kedai membeli makanan tetapi disebabkan ketika itu kanak-kanak itu sedang tidur menyebabkan meninggalkannya sendirian.

Katanya, dua abangnya sudah keluar bermain dan suaminya, Mohd Azizul Mohamad, 35, pula yang bekerja sebagai jurujual berada di Dungun.

“Sebelum keluar saya memasang cerita kartun tetapi tidak menyangka apabila terjaga dia menanggalkan sekeping tingkap cermin nako di ruang tamu dan letak di atas sofa.

“Saya tidak tahu apa tujuannya tetapi kemungkinan dia mahu menjenguk untuk melihat ke bawah.

“Saya berasa agak pelik kerana sebelum ini dia tidak pernah berbuat demikian,” katanya.

Dalam kejadian pada 4 petang tadi, mangsa yang juga murid prasekolah di Sekolah Kebangsaan (SK) Ladang di sini, ditemukan maut dipercayai terjatuh dari tingkat 15 flat berkenaan.

Sumber: hmetro.

Continue Reading

Keluarga

YDP Agong Berpendapat Tiada Keperluan Untuk Isytihar D4rurat Buat Masa Ini.

Published

on

By

KUALA LUMPUR, 25 Okt – Yang Di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berpendapat tiada keperluan untuk mengisytiharkan darurat di negara ini atau mana-mana bahagian negara buat masa ini.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Dato’ Indera Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, Baginda berasakan kerajaan sekarang telah berjaya menangani wabak CVID-19 dengan baik dan berkesan.

“Kendatipun begitu, Seri Paduka Baginda ingin mengingatkan ahli-ahli politik untuk memberhentikan segera segala politicking yang boleh menganggu kestabilan pemerintahan negara.

“Al-Sultan turut berpendapat bahawa tiada perlunya Ahli-ahli Parlimen meneruskan tindakan tidak bertanggungjawab yang boleh menganggu-gugat kerajaan sedia ada,” katanya dalam perutusan rasmi hari ini.

Dalam pada itu, Seri Paduka Baginda menegaskan bahawa Belanjawan Negara 2021 yang akan dibentangkan dalam parlimen adalah amat penting kepada rakyat dalam menangani wabak CVID-19.

“Justeru, peruntukan kewangan amat diperlukan oleh petugas barisan hadapan bagi melancarkan tugas dan tanggungjawab mereka.

“Sesungguuhnya, Al-Sultan Abdullah amat prihatin terhadap kegelisahan seluruh rakyat ekoran daripada kenaikan mendadak beberapa klusster baharu dan kes positif harian CVID-19 di negara ini,” tambah perutusan itu lagi.

Berita penuh menyusul.

Sumber: siakapkeli.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.